Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2012 11:26 - Две неща днес
Автор: sladurani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3124 Коментари: 3 Гласове:
5



 От снощи насам (освен усещането за земетресения, с което се събуждах цяла нощ) няколко мисли ми св въртят в главата. За съжаление нямам време да го разпиша подробно, затова накратко ще ги отбележа в две точки:
- В Калифорния, един от щатите с най-строги мерки срещу тютюнопушенето, се предлага цената на всяка кутия с цигари да се увеличи с 1 долар, който да отива за проучвания на ракови болести. Кампанията, която предизвикава смесени реакции в екзотичния щат, ми допада. Какво ще кажете за идеята в България глобите, които се събират от заведенията, които нарушават забраната, да отиват за закупуване на апаратура за ранно диагностициране на рак? 
- Днес, докато вървях към работа, станах свидетел на това какво се случва, когато няма специално обособени пространства за колоездачи. В центъра на София малко преди 9, в най-големия трафик на деня, една дама на колело за малко не бе блъсната от такси на пешеходна пътека. Секунди преди да се сблъскат,  двамата набиха спирачки и жената падна от колелото на пешеходната пътека по средата на платното. Видимо уплашена, тя се разкрещя на шофьора, чието отношение отдалеч, където бях, изглеждаше "Не ми пука". След това видях, че и други хора се струпаха до таксиметровата кола. По едно време, когато вече бях далеч от мястото, чух силен мъжки глас да крещи ядосано и това май беше шофьорът на таксито.
Иска ми се в такива ситуации да бъдем повече човеци, да умеем да се извиняваме и да правим път на другия и най-вече да сме съобразителни на пешеходна пътека и да мислим за безопасността на всички участници в движението. Вярно е, че София е толкова далеч от останалите европейски столици и има безброй критерии по които да ги догонва. Но искам да градът да предлага добри условия за всички - велоалеи за колоездачите, стабилни тротоари за пешеходците (като човек, който върви доста пеша, ми е дошло до гуша от подводни плочки и неравни тротоари. Искам, докато вървя, да се наслаждавам на времето, а не да си гледам в краката) и добри пътни платна за колите. Освен в магистрали, не може ли да се инвестира и във вътрешната инфраструктура на градовете?


Тагове:   София,


Гласувай:
5



1. bilingual - това с глобите е доста пресилено
05.06.2012 12:46
:-) Не мислех да пиша по тези теми, но твоята публикация ме провокира.
Макар че съм непушач, не ме радва това, че така ограничават хората пушачи с тези забрани. Доколкото разбрах не можело да се пуши и на улицата и покрай детски градини и някакви други такива безумни неща. Мисля, че това е много груба намеса в индивидуалното лично пространство. Това едно, а другото е, че не вярвам да има изобщо някакви глоби...

И по втората загатната тема, която за мен лично е много по-важна, си мисля, че в България животът няма никаква стойност именно при такива ситуации. Не разбирам тази омраза, която съществува между българите понякога и тази непоносимост един към друг. Едно, че няма условия да се кара велосипед, но съвсем друго е и отношението на участниците в движението. Не може да застрашиш живота на някого и после да излезеш от колата и да го нахокаш. Това е безумие. Мечтата ми е един ден това да се промени, но уви, не виждам да има признаци това да се случи. Малко повече уравновесеност и уважение един към друг; това ще спести толкова много неприятности.
Та, да обобщя, отново се взимат някакви крайни мерки, които пак ощетяват доста хора и пак се вдигат пушилки в медийното и обществено пространство. Четох доста коментари и виждам как хората се настройват един срещу друг. Толква е глупаво.
Много си права за това с магистралите. ББ може да бетонира цялата държава, ако иска, а в същото време, няма един свестен тротоар в СФ, където да вървиш нормално без да се спънеш!
цитирай
2. sladurani - До Billingual
05.06.2012 13:11
И аз се съмнявам в проверките...
А от няколко дни вече тротоарите са претрупани с хора с цигара в ръка и чаша кафе, които стоят пред магазини, кафета, фризьорски салони... Може би, ако политиката за разделяне на пространствата на две - за пушачи и непушачи - беше проработила, нямаше да се налага толкова крайна мярка. Повечето заведения в това отношения само замазаха положението. Уж разделиха площта си на две, а оставяха или врата отворена или на места нямаше преграда и така всъщност цигареният дим беше навсякъде. Сещам се само за едно кафе в София, което се състои от две отделни кафета - за пушачи и непушачи, които са дори с различни входове. И двете винаги са пълни.
цитирай
3. bilingual - http://www. velomarathon. eu/...
05.06.2012 13:58
http://www.velomarathon.eu/about-evm2012/

направо се просълзих от историята :-) първо го гледах в запис от предаването на Лора Крумова, а днес видях, че и Дневник са писали за тази история. Това е директният линк на мероприятието :-)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sladurani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 388933
Постинги: 165
Коментари: 380
Гласове: 2231
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930